Lente

Als in maart de dagen weer wat langer worden en het zonnetje zich weer wat vaker laat zien, begint de boomgaard te ontwaken. Iedere dag kun je de knoppen zien veranderen, steeds iets meer groen. Na een paar warme dagen in april, komen de eerste voorzichtige stukjes bloesem al uit de knop. De bloesemtijd is de mooiste tijd !
Maar voordat de bomen in bloei komen, moet de bemesting plaats hebben gevonden, zodat de voeding in de bodem optimaal is voor de intensieve periode daarna.
Als de bomen in bloei staan, worden er bijenkasten met bijenvolken van imkers gehuurd. Deze ijverige beestjes spelen een zeer belangrijke rol in de kruisbestuiving van de bloemen zodat daaruit heerlijke appels en peren kunnen groeien. Wist u trouwens dat voor één kilo honing, één miljoen bloemen bezocht worden en een half miljoen vluchten worden uitgevoerd! In elk perceel staan sierfruit boompjes in de rij met als enige doel de bestuiving te bevorderen. Dit is een hele kwetsbare periode die gekenmerkt wordt door het dagelijks beoordelen van de weersomstandigheden om o.a. door middel van bespuiting op het juiste moment te kunnen inspringen op een bedreiging voor het gewas. 
Een groot risico in het voorjaar is de nachtvorst. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, is de kans groot dat de bloesem schade oploopt door de vorst. Om dit te voorkomen beregenen wij de bomen, een laagje ijs over de bloesem zorgt voor isolatie. Bij deze bevriezing komt stollingswarmte vrij en dat is net genoeg om het bloemetje te laten overleven.
Ook het planten van jonge bomen gebeurt in het voorjaar. Vroeger gebeurde dit altijd in de winter, maar de praktijk heeft geleerd dat mei de ideale tijd is om te planten. Voorwaarde hiervoor is wel dat de jonge bomen vanuit de koelcel meteen de grond ingaan. Doordat de bomen ineens zo’n temperatuurverschil krijgen te verduren schieten ze de grond uit en ontwikkelen ze zich sneller.

Meer info