Historie

Drie generaties


Grootvader Peter Johannes Hubertus Houben, beter bekend als Thoamasse Sjeng en Anna Maria Beenders hebben de boerderij op 1 april 1929 aangekocht en voortgezet als gemengd bedrijf. Op de boerderij waren, zoals in die tijd gebruikelijk, koeien, varkens, kippen, akkerbouw en hoogstamfruit. Zij kregen drie kinderen, Fien, Annie en Mathieu. Grootvader had naast de boerderij een grote hobby aan de techniek en was altijd in om iets aan te passen naar zijn eigen ideeën.
Het is een typisch Limburgse hoeve waar de oude kenmerken door de tijd redelijk goed bewaard zijn gebleven, maar die toch ook meegroeide met de ontwikkeling van het bedrijf. In de tweede wereldoorlog heeft de boerderij veel schade opgelopen.

Mathieu heeft samen met Mia Hendrickx het bedrijf voortgezet in 1962. Toen was al vrij snel duidelijk dat de koeien en de kippen het veld moesten ruimen en alleen de zeugen, het fruit en de akkerbouw overbleven. Het fruit was in totaal ongeveer 10 ha en werd aan huis verkocht of geleverd aan de fruitveiling in Zetten. Zij kregen vier kinderen: Wini, Joyce, Roger en Marcel.

Roger heeft na enkele jaren maatschap met zijn ouders in 2000 samen met Chantal Meuwissen de fakkel overgenomen. Samen met hun kinderen: Tim, Tijs, Fer en Luc, vormen ze de derde generatie van de familie die het bedrijf leidt. Roger heeft destijds de keuze gemaakt zich volledig te specialiseren in de fruitteelt.  Nadat de MAS in Tiel was afgerond, is hij thuis in het bedrijf gekomen en is het areaal fruit gestaag gegroeid naar de huidige 35 hectare. Of één van de jongens het stokje weer overneemt is nog afwachten...

Roger: 'Als ik op de tractor zit, of in de vrachtwagen stap, ben ik best trots. Het is mooi werk midden in de prachtige natuur. En natuurlijk is het ook hard werken! Maar het was altijd mijn droom me volledig te richten op het telen van fruit, en om het koelen, sorteren en transport in eigen beheer te hebben. Trots ben ik zeker ook op onze jongens, en hoe het hele gezin een rol speelt in het bedrijf.'