Herfst

De oogst, waar een heel jaar naartoe gewerkt wordt, kan beginnen!
De herfst is altijd een gezellige drukke tijd met veel plukkers in de boomgaard. We beginnen met de Conference, meteen gevolgd door de Elstar, Comice, Boskoop, Jonagold, Wellant, Golden, Braeburn en tot slot de Pinova. De peren kun je in één keer oogsten maar niet alle appels aan een boom zijn tegelijk rijp. Alleen appels die goed van kleur en smaak zijn worden geplukt. Afhankelijk van het ras wordt een boom in meerdere plukronden geoogst.
De plukkers worden onderverdeeld in groepen van 4 à 5 personen en werken met een zgn. pluk-o-trac. Iedere appel wordt met de hand geplukt en op een transportbandje gelegd. Van daaruit gaat de appel vanzelf in een grote kist. Als de kist van ongeveer 330 kg vol is, wordt deze voorzichtig gelost. Vanuit de kar die achter de machine hangt, wordt een nieuwe kist op de machine gezet. Beschadigd fruit wordt meteen apart gehouden in een zgn. voorsorteerbak en verkocht aan de industrie voor appelstroop, appelsap of appelmoes. Zodra het fruit geplukt is, moet het zo snel mogelijk gekoeld worden om de kwaliteit van de vrucht te waarborgen. Hiervoor gebruiken wij ULO koelcellen (Ultra Low Oxygen).
Na de oogst is er al weer aandacht voor de voeding van de knoppen, met het oog op een vitale boomgaard voor het volgende jaar. We verzorgen de bomen goed, want een perenboom geeft ons ongeveer 40 jaar vruchten en een appelboom kan 12 tot maximaal 15 jaar produceren. Dan worden de kwaliteit en de kilogrammen minder en is het tijd voor vervanging.

Meer info