Innovatie

Innovatie past bij ons streven naar een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering. Als techniek je hobby is, kun je daarmee altijd wel iets in de bedrijfsvoering verbeteren! Diverse van onze innovaties hebben al in het vakblad Fruitteelt gestaan.

Ons eerste project was een tractor met een omkeerbare stoel. De tractor had een dubbele bediening om zowel vooruit als achteruit te kunnen rijden en de hefmast voor- en achterop gemakkelijk te kunnen bedienen.

De maai-tunnelspuitcombinatie volgde. Door de maaier onder de tractor te bouwen kon in één werkgang worden gespoten en gemaaid zonder dat extra grote wendakkers nodig waren.

Het belang van een eigen weerstation werd door ons al in een heel vroeg stadium onderkend. Door het beschikbaar hebben van eigen meetgegevens en computermodellen kunnen infecties heel nauwkeurig worden berekend, waardoor de gewasbescherming nog nauwkeuriger kan worden uitgevoerd.  

In de jaren daarna is het bedrijf gegroeid en werd het uitvoeren van de gewasbescherming een steeds groter knelpunt. Iedere rij apart af blijven rijden duurde te lang, zeker omdat een bespuiting vaak binnen een bepaalde tijd moet zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de weersomstandigheden snel wijzigen. Na diverse gesprekken met leveranciers van boomgaardspuiten was duidelijk dat niemand aan de vraag kon voldoen om een meerrijige spuit te leveren. In 2006 is begonnen aan het zelf bouwen van een zelfrijdende meerijige spuit. Omdat de ervaringen met de tunnelspuit heel positief waren, wilden we niet van deze spuittechniek afwijken. In de tunnel kan het middel niet wegwaaien; in plaats daarvan wordt het opgevangen en hergebruikt. Als frame is een portaalmachine uit de wijnbouw gebruikt, die is verhoogd en in breedte verstelbaar gemaakt. Bovenop het portaal is een cabine gemonteerd van waaruit goed zicht is op de bomen. Ook is de machine voorzien van camera's. Naast het frame is een tunnelspuit van Munckhof bevestigd. De maximale werkhoogte van de machine is 3.80 m en de breedte is 7.00 m als het apparaat in werking is.  De tunnel rechts van de cabine kan worden ingeklapt. In de machine zit veel hydrauliek. Zo is de aandrijving hydraulisch en vindt deze op alle vier de wielen plaats. Ook de vering is hydraulisch en wel op vier punten. De zescilinder 140 pk dieselmotor van Deutz is ruim voldoende voor de aandrijving, pomp en ventilatoren. Met de realisatie van deze machine in 2006 was de eerste zelfrijdende meerrijige spuit in Nederland een feit!

Het uitrijden van champost en compost in de boomgaard is al een aantal jaren in opmars. Ooit was een mestverspreider aangepast voor toepassing in de boomgaard maar de kar was eigenlijk te klein. In de winter van 2014 is een voermengwagen omgebouwd tot mestkar.

Zo werken we steeds aan het verbeteren van ons bedrijfsproces, niet alleen vanuit de natuur, maar nadrukkelijk ook met behulp van techniek!